Friday, 14 March 2014

INSTAGRAM


Assalamualaikum. Entri hari ni pasal Instagram pulak. Tipu lah kalau korang takdak account Instagram ni, yang jenis suka snap gambar, selfie, update moment bagai macam aku ni. Hihikk. Semua tu boleh share kat Instagram.

Kalau bagi aku, Instagram, (IG for short) ni adalah satu port untuk aku update moment tentang apa-apa ja yang aku rasa nak letak. Contoh pic hangout dengan kawan-kawan, pic selfie and macam-macam lagi. Sebab aku lebih  suka post gambar kat IG berbanding Wechat, Twitter mahupun Facebook. Err Wechat tu aku dah uninstall pun. Semak pulak rasanya, huu. Facebook pulak lebih formal yang memudahkan aku share info or connect dengan member mahupun kelab atau news yang ada kat Kampus aku tu. Twitter pulak dah jadi port aku luahkan perasaan, meraban, melepak dan sebagainya. Bukan apa, kalau sedakat nak update status pendek-pendek secara kerap, baik tweet ja kat Twitter rather than Facebook. 



Yang ni view kalau bukak dari laptop





Kadang-kadang gambar yang takdak motif pun aku belasah ja letak. Hehe. Korang kalau ada, follow2 lah. :-)



Ermm, memandangkan sekarang berita tentang MH370 masih menjadi tanda tanya seluruh warga dunia especially di Malaysia, sama-sama la kita mohon doa kat Allah supaya semua baik-baik saja. Sesungguhnya Allah tu sebaik-baik perancangan. Kita berserah saja pada Dia. Apa yang menyedihkan, timbulnya pelbagai spekulasi yang kurang enak dari segelintir pihak yang tak bertanggungjawab. Yang pasal bomoh la, apa la. Haihhh tak bertamadun sungguh. Sedih aku tengok. Geleng kepala banyak kali. Malunya kat negara luar. Nama negara kita jugak yang dijaja diburukkan sebab sikap rakyat Malaysia sendiri yang buat sesuatu tanpa berfikir. Sigh.

Still, #PRAYFORMH370

Tuesday, 11 March 2014

SINGLE ?


Assalamualaikum. Petang-petang macam ni bila berseorangan dalam bilik rasa terpanggil nak berceloteh kat blog. Tak jadi joging la memandangkan roomate aku tu keluar ada urusan, huu.

Back to the title, SINGLE ? Single boleh diterjemahkan kepada satu, seorang, alone, belum berpasangan, tak ada couple and so on. Tapi apa yang aku nak fokuskan sekarang ialah 'single' dalam kalangan remaja macam kita-kita ni. 




Boleh faham apa yang tersirat dalam gambar kat atas? Hmm pic credit to Baad, hehe. Tak payah la nak sedih sangat kalau kita single. Lagipun orang yang single ni saham dia tinggi sikit. Bukan sikit, banyak jugak la. Haha. Ok la aku bagi situasi dalam kalangan mahasiswa dan mahasisiwi kat universiti. Rata-rata golongan pelajar banyak yang aku perhatikan ada pasangan masing-masing. Pergi kelas dengan couple, pergi makan dengan couple, pergi ko-k dengan couple, pergi 'biyak' pun dengan couple. Eh?? Baju nak sama kaler ja hari-hari. Sedondon katakan. Baru sweet, hehe. Jeles ka ? Ok honest to say aku bukan lah jeles, tapi kadang-kadang teringin la nak merasa 'sweet moment' macam tu dengan bf. Biasa la hormon remaja, cenderung untuk tertarik kepada jantina yang berlawanan dengannya. Macam gegirls, terigin nak ada bf, boboys pulak nak ada gf. Tapi...tapi...sweet ka apa yang kita buat tu dengan seseorang yang masih belum halal dengan kita? Kalau setakat nak jalan sesama dengan bf/gf tu aku tak la kisah sangat. Ni sampai pegang-pegang tangan dalam kampus, bermanja-manja di khalayak pelajar lain, bermesraan. Hmm...berbulu mata ni tengok tau? Aduhaiiii... Takkan la korang couple hanya untuk suka-suka, menunjuk-nunjuk and ikut trend masa kini? Kamon la sayang-sayangku sekalian, kalau setakat couple untuk melepaskan rindu, bermanja-manja, suka-suka, takdak semua tu pun aku tak kisah. Sebab bagi aku, bagi aku la kalau nak couple biar sampai menikah. Erm pembetulan.. senang cerita tak payah couple la, bercinta ja selepas nikah. At least takdak la nak buat dosa. Tapi bagi yang dah terjebak macam aku ni, sila la ambil pengajaran. Kalau kita merasai saat-saat manis tu dengan seseorang yang belum halal, kemungkinan besar nanti lepas kahwin semua akan jadi hambar. Banyak dah kata-kata yang aku pernah terbaca daripada kalangan ustaz ustazah yang dok cerita pasal couple ni. Bercinta bagai nak 'rak' tapi kesudahannya kecundang jugak, dan yang lebih parah cinta berlandaskan nafsu sampai melahirkan anak luar nikah. Nauzubillah.. Mintak simpang semua tu.. Kuatkan la iman masing-masing, especially untuk kaum perempuan. Di mana maruah kita? Senang sangat nak bagi laki pegang, sentuh-sentuh kita even alasan uttuk aksi-aksi ringan ja. Kadang-kadang terfikir, betapa untungnya kalau kita tak pernah terjebak dengan dunia couple. 

Yelah, aku pun pernah couple, tapi dah takdak jodoh kesudahannya putus jugak. Sakit kan rasa dikecewakan ? Orang yang pernah tau saja yang faham. So bagi yang belum terjebak tu anda memang beruntung. Bagi yang sedang berjinak-jinak untuk menjauhi maksiat dan semua perkara yang melaghakan tu, jom la sesama saling mengingati. Bukan lah niat di hati ni nak bash orang yang sedang bercouple, tapi sedar-sedar la..sebab aku pun belajar dari pengalaman. Kalau kekal sampai alam perkahwinan kira alhamdulillah la. Bukannya forever alone sangat pun kalau single - macam aku, buat masa sekarang ni aku takdak rasa pun nak menjalinkan hubungan serious dengan sesiapa. Kalau betul-betul nak, aku penah cakap kat seseorang yang simpan perasaan ni, biar kita study bagi habis dulu-dah grad kerja apa semua pastu nak datang meminang, silakan. Parents aku pun of course dah kasi greenlight masa tu. Bukan setakat nak suka-suka, nak ada pasangan sebab nak hilangkan bosan. Grrrr please la, aku pantang kalau orang tu nak couple sebab sunyi. "Sunyi la takdak awek/pakwe." Habis tu, kau couple sebab bosan je? Sebab sunyi? Then bila bf/gf kau tu dah mula membosankan - kau clash then cari yang baru. Gitu? Haihhh kesian dengan manusia yang bersikap cenggini. What a waste.

Lagi satu - bak kata roomate aku, best apa single ni sebab kita bebas nak ushaaa laki-laki handsome. Haha...amboiiii. Betul la tu. Ehhh. Fitrah manusia la suka akan sesuatu yang indah. Tapi ushaaa sikit-sikit dah la, bukan ushaaa sampai berkali-kali tu dah kira berdosa beb. TAK payah fikir nak jaga hati dan perasaan pasangan kita. Yedop? Tapi once dah ada niat nak berkahwin tu bagus la. Kalau nikah terus pun ok jugak daripada berterusan buat benda-benda yang mendatangkan dosa.


Kesimpulanya, mohon clash , mohon clash dan mohon clash ! Ehhh... Haha. Dah terikut-ikut pulak dengan page @MohonClash kat Twitter tu. Hmmm ikut suka korang la, aku just nak share apa yang aku rasa, perhatikan dan patut untuk aku sampaikan. Korang dah besar, pandai-pandai fikir la apa yang patut buat ke tak. Setakat ni ja la, nak kupas panjang-panjang tunggu next entri lah if aku free. Huuu. Orait suka untuk aku ingatkan sekali lagi especially untuk perempuan - Lelaki ni kalau dia sayang kat kita, dia takkan sesekali sentuh atau pegang-pegang. Dia jaga elok-elok. Sampai masa dia akan approach kita , sekali dengan restu mak ayah kita dia dapatkan. Ingat tu.

Bye. Wasalam.

Wednesday, 5 March 2014

THE CARNIVALL & AMANJAYA MALL


Assalamualaikum bloggers and readers. Mesti dah lama tertunggu entri baru dari aku kan? Sorry lah busy dengan kelas so tak boleh nak update blog selalu macam dulu, huu. 

Disebabkan takdak kelas kelmarin, aku dengan member-member plan untuk hangout. Matlamat asal dari minggu lepas lagi nak pergi main air, So kelmarin kitorang pi kat The Carnivall Water Park, Sungat Petani tu. Siap konvoi 2 biji kereta, hehe. Bertolak dari Dpp pukul 11, dalam sejam macam tu dah sampai sana. Kira pecut jugak la, ish ishh.

Kalau hari biasa macam ni, RM12 sahaja untuk adult & children. If hari minggu 20++ jugak la. Dah buat payment, letak barang apa semua and then terus terjun pakai pelampung besar. Lol.  Perghhh segar bugar terus rasa. Tapi masa tu dah tengahari kan, panas teramat kot. Burn habis kulit iolss ni, huu.


Here i am. Mandi la puas-puas sampai masuk air sebab best tambah lagi mai ramai-ramai dengan kengkawan,

Apa ni Jieha ? Hehe


Euwwww buat apa tu Zana? Haha tak senonoh. 

Sesi bergambar dengan sotong. Pun boleh. -_-
Riuh teramat tempat tu dengan kehadiran kami bersembilan ni. Sampai abang yang jaga tu pun geleng kepala sambil gelak. Haha. Izah, Ira, Ain dengan Ecah xdak dalam pic pulak.
 
Kitorang memang suka bergambar. Mohon memahami. Hihik. 

Aroung pukul 3.00pm kitorang terus gerak ke Amanjaya Mall. Lapar teramat baq hang. Yela, lama sangat berendam dalam air mananya tak lapar. Terus serbu Food Court !


It's karaoking time bebeyh ! Tuuuu sejam dok dalam ni memang bergegar bilik tu dengan macam-macam lagu. Dangdut pun tak terlepas. Haha


Nyanyi lagu Aishiteru kot masa ni. Biasa la, suara macam retis kan. Huhu. *Mohon hantuk kepala kat dinding


Koya tuuu..feeling habis mek Zana ni.. :-p

Pantang jumpak cermin besar. Haihhh


Korang kalau mai Kedah aku rasa better shopping kat Amanjaya Mall ni lagi, besar sikit la dari Alor Star Mall and City Plaza. Puas shopping? Errr entah. Aku tak beli apa sangat pun. Jimat duit la katakan, huhu. 6.30pm kitorang gerak balik UUM. Terpaksa la batalkan niat di hati untuk overnight since esoknya, Rabu ada kelas pukul 8.00 am.


Nak dijadikan cerita, masa on the way balik tu, kereta buat pasal kot. Ini memang daebak. Meter minyak memang sempat lagi, tapi tetiba ja masa nak dekat traffic light tu kereta terstop menandakan minyak habis. OMG !! Haha memang terrible horrible lah. Kitorang dah la gegirls saja dalam kereta ni. Nasib baik la kereta boleh jalan lagi ke tepi, then terus pasang lampu emergency . Minyak pun nak habis time macam ni.Malu weh. HAHA. Jalan pun agak sesat disebabkan kereta kitorang yang tengah tersadai tepi jalan tu. Jieha, Ika jalan kaki pergi beli minyak , nasib lah Caltex tak berapa jauh dari situ. Then baru la ada pakcik and abang-abang tu datang tolong. Siap bagi nasihat lecture macam-macam kat kami pakcik tu, huhu. Seriously pengalaman mengerikan kot. Hope tak jadi dah. Pengajarannya, naik kereta tu beringat la pasal minyak. :-p

Ok uolss, ni ja yang dapat aku update. For those yang sudi menjenguk entri ni, terima kasih k. Bye.