Wednesday, 19 November 2014

HRMC CORPORATE NIGHT


Selamat malam semua.. Semalam telah berlangsungnya Corporate Night Kelab Pengurusan Sumber Manusia UUM untuk tahun 2014. Majlis ini juga bagi merasmikan pelantikan Majlis Tertinggi dan Exco baharu Kelab ini untuk semester hadapan. Majlis bermula pada pukul 9.00 malam dan dirasmikan oleh Dr Faizal, Penasihat Kelab Pengurusan Sumber Manusia. 


Outfit semalam. Tak sempat nak prepare baju cantik-cantik, rembat je mana yang ada..wuuu. Tema korporat pulak tu.

Photobooth HRMC
 Model : Shazana


Menu macam biasa la : Nasi Goreng Chicken Chop, Coslow, Fries, cocktail
Sedap! 

Ramai jugak yang datang dari kalangan senior. Selalunya time dinner, family day and event camni je la nak kenal dengan senior junior kelab. At least dapat mengeratkan lagi silaturahim..huu. Kalau tak, mana la korang nak kenal budak course masing-masing kan..

 Terima kasih atas pengiktirafan yang diberikan..waceyhh..hehe

ada orang dapat lucky draw..eheee

Barisan MT/Exco HRMC 2014/2015 bersama Penasihat Kelab dan pensyarah HR.


So, untuk semester hadapan Puan Siti Zubaidah (baju biru) akan menggantikan Dr Faizal sebagai penasihat kelab dengan harapan kelab ini dapat bergiat lebih aktif dan terus cemerlang, gemilang terbilang.huu.. Majulah HR untuk negara!

Tuesday, 18 November 2014

ISTIADAT KONVOKESYEN UUM KE-27


Assalamualaikum semua. Pada 8-12 November yang lalu telah berlangsungnya Istiadat Konvokesyen UUM kali ke-27 bertempat di Dewan Mua'adzam Shah. Majlis dimulakan dengan pemasyuran Canselor baharu, Ahli Jemaah Pemangku Sultan Kedah, Tan Sri Tunku Puteri Safinaz Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah. Lebih kurang 6k graduan telah menerima ijazah pada sidang konvokesyen selama lima hari tersebut. Huu bila tengok orang konvo, diri ni pun terasa tazzabarrr nak cepat2 konvo.

Dan seperti biasa, aku terlibat dengan muzik iringan perarakan graduan masuk. Unit seni muzik yang terlibat dengan persembahan semperna konvokesyen tahun ni terdiri daripada angklung, gamelan, cak lempong, orkestra dan brassband.Untuk konvo tahu lepas pun aku ada join jugak.

Spot sapa yang over-shadow kat situ. Haha


Nailah the flutist

No, i'm not a trumpeter. Sengaja nak ajet-ajet main trumpet. Hok kat belakang tu sibuk ja nak masuk sekali. Dah la percaya aku ni umur 19 , sem 1. Hahaaa. Tapi dia memang umur 19, haa aku ingatkan 20 lebih camtu..lol.



By the way,  instrument yang aku pegang ni namanya French Horn..bunyi dan bentuk yang unik. Kalau takdak benda ni, kira macam tak berapa cukup la lagu tu..huu. Ni Safwan yang main, well aku kan dah terbiasa dengan Euphonium..hihikk.

wif clarinet

Trumpeters

Mas n her Euphonium. Haha caption takleh blah. Ni masa training. Seminggu direct prektis kat bilik band and Dmas..huu. So minggu tu memang fokus kat benda ni je lah..asaimen banyak yang tertangguh ni...lalallaa


Hari terakhir, sesi ke-9 majlis konvokesyen UUM. Iqbal Popstar tu mai buat persembahan kat sini, huu. Untungla..kecik-kecik dah suara sedap plus muka komersial lagi tu.

Brassband UUM

Maka dengan berakhirnya sesi ke9, maka berakhirlah konvokesyen UUM kali ke-27 untuk tahun 2014 ni. Seronok sebenarnya involve dengan band ni, sebab kitorang macam family even ada jugak benda-benda sengal yang terjadi. Well, biasa lah tu..alah bisa tegal biasa..hehe. Insyallah next year kalau tak busy, aku join lagi.


Daa~



Saturday, 1 November 2014

WHAT A HECTIC WEEK !



Assalamualaikum semua..

   Nak dijadikan cerita, memang ni minggu yang penat, busy dan tak cukup tidur..huhu. Mana taknya, dengan assignment lagi..kelas, presentation plus midterm. Nasib baik la midterm ada 2 subjek ja, Business Law n Organizational Behavior (OB). Stay up sampai ke pagi jugak even 2 paper..haha ni la padahnya bila apply konsep 'procrastination'. Risau sungguh dengan Biz Law, sebab ni first time aku ambik papaer Law. Serabut jugak aku, even kitorang belajar dalam bahasa melayu. Sem depan kena ambik paper Labor Law pulak..adehh. 

Case study..hmmmm


Lega dapat siapkan case study T&D ni.

So far, ada lagi 2 assignment group yang masih 'otw' . Due date ada dalam sebulan lagi..tapi sebulan tu pun akan rasa sekejap ja...haha. Esoknya pulak mungkin ada kuiz Staffing. Huu Staffing la antara lecturer yang paling sempoi bagi aku untuk semester 3 ni. Sir Wan Din, stail giler method yang dia guna untuk bagi kuiz. Hadoiiiii.. Teringat pulak dalam kelas hari Rabu tu, sepatutnya ada kuiz, tapi disebabkan chapter yang masuk tu dia tak abis ajar lagi, kira postpone la. And masa kejadian, aku "ter-yeayyyy" pulak dalam kelas. Dia pun cakap, "Haa yang tu dah kenapa melompat ? Suka la takdak kuiz"? Hahaaaa malau giler weh..aku terspontan masalahnya.. huhuuu. *shakes head


Last but not least, rindu si FA ni.. Minggu yang busy sampai nak date pun tak sempat, uwuwuuuu. Masing-masing ada kerja.. tiga hari ni pulak dia kena pergi seminar SPR kat KL. Balik la cepat awok!! :-/

Friday, 24 October 2014

SEPETANG BERSAMA AFFAN


Kelmarin punya cerita tapi baru berkesempatan nak update. Hangout lagi..wuhuu. Mulanya Wan kata si Affan ni (Bachan) - nama manja yang aku bagi kat dia since Form 5, haha nak mai UUM. Konon travel lah sebab bosan kat rumah, lagipun tengah cuti midsem. So tengahari tu kami pun decide nak hangout sekali.. Mulanya pi ambil Affan dulu kat Stesen Bas Shahab Perdana tu. Nasib baik Wan dapat sewa kereta..huu.

Budak2 geng yang lain tak balik..kalau tak , boleh la buat mini reunion lagi..hehe rindu hangpa semua kot..so kelmarin kami berempat je la, aku, Wan, Affan n Jieha.

Pizza Hut Tesco Mergong menjadi pilihan since aku dah 3 hari mengidam pizza. Pembawakan budakkah. Eh? Haha merapu!

Coz 'wefie' is a must! :-)

Nyumsss.. Why so messy meja tu? Hehe. Tak kisah la..yeayyy dapat jugak menikmati pizza. Thanks korang!

Mek Jieha yang suka selfie jugak..ehee. Ohmyy kenapa muka aku tu dah semakin membolat sampai dah tak berapa nampak 'shape'. Lulz

Lepas lunch tu plan nak ke Gua Kelam n air terjun, tapi memandangkan cuaca kurang baik dengan hujan lagi so kitorang pun terpaksa la tukar plan. Terus ke Jitra Mall untuk survey movie apa yang best. Tapi dah sampai sana tak jadi pulak nak tengok wayang..huu. Ada bebudak uum jugak kat cinema kemarin, citer The Room borink n tak best katanya. Siap cakap kat kitorang jangan tengok, buat rugi tiket ja..haha. So, kitorang blur kejap taktau nak tengok cter apa lagi since Annabelle pun tak cukup seram. So we end up lepak2 pusing mall tu ja.

Ehh ternampak Instagram Coolblog_Jitra pulak dalam ni. So,, tunggu lagi? ;-p


 
Rasa macam, tempat ni kami yang punya. haha. Gigih dok snap kat situ banyak2.. Hmm, aku dengan Wan siap nak 'jodohkan' Jieha dengan Affan memandangkan depa masih single. Lol. 

Kalau ikutkan hati ni nak je terus ke Penang sebab sana banyak tempat best nak lepak. Tapi..haihh..asaimen berlungguk atas meja tu sapa nak siapkan? Wuuu.. Midterm pulak start 27hb ni, dan aku masih bersenang-lenang melayari Blog, FB, Twitter, Instagram, Whatsapp & Wechat. Hadoiiii.

Thursday, 23 October 2014

MID-SEMESTER BREAK


Assalamualaikum..

Mode cuti pertengahan semester masih lagi on, let me story apa pengisian aku untuk cuti ni..huu. Actually, aku tak balik rumah pun. Ramai tanya.. "Eh awat tak balik..hang kan dok Penang ja..bukan Sabah Sarawak pun." Lol. Memang pada awalnya plan dengan kengkawan nak pergi Langkawi 3 hari 2 malam, so cuti yang berbaki tu nak stay kat UUM ja... tapi plan tak menjadi pulak atas sebab tertentu. So aku, Jieha dengan Zana end up untuk stay sini selama mid-sem ni. Bosan jugak dowh..huu. Tapi, memandangkan assignment pun bertimbun, memang malas la nak balik. Kalau dok kat rumah pun rasanya tak menjadi jugak nak study , buat assignment, hehe. (Alasan sangat Mas oiii...).

Demi membunuh kebosanan yang melanda dalam jiwa ni, kelmarin secara tak sengajanya kitorang lepak Sungai Petani . Mulanya on lappy nak buat assignment Staffing, lepas tu on Facebook kejap, at last bersiap nak pergi ke Amanjaya Mall. Lulz sangat . Haha. 



Wif Mekna. Isi perut dulu kat foodcourt. :-)

Amanjaya Mall ni better la kalau nak compare dengan Jitra Mall and Cmart Changlun, haha. 
ootd sikit. Bila nak tinggi? Hukk



Lama tak main game..so kita enjoyyy. Haihh rasa macam budak2 pulak masuk tempat camni.. Tak kisah la asalkan puas main game tembak-tembak, racing bagai ni..huu.

Then, lepas maghrib kitorang terus pergi Happy Fun Park yang tak jauh pun dari Amanjaya Mall, bersebelahan dengan Balai Polis tu ja..





Benda first naik, apa tah nama dia.. crazy-car ke apa tah. Ingatkan tak memusing tinggi, bila dah naik baru tau nak menjerit non-stop..huu. Memang tak la aku nak bukak mata ja, gayat punya pasal..bila dah nak dekat habis tu baru aku bukak mata..haha dasar penakut gayat! Then, try naik pirate ship..tak berapa mencabar tapi gayat jugak la. Rasanya yang paling mencabar kat situ  - Discovery. Huishh..yang tak tahannnya, bila dia pusing ke atas, benda tu akan rotate balik..so kaki kita ke atas..kepala ke bawah..giler tak jerit..haha. Tapi aku tak naik pun. Huk ala..pergi Genting boleh ja naik roller-coaster, flying coaster n solero. Maybe sebab dah lama tak main dengan outdoor game camni, so rasa gayat and takut tu makin menjadi pulak. Ehee..


Lebihan 2 token guna untuk mencuba nasib. Alahaiii..tak berapa nak 'luck' la semalam, kitorang dapat benda ni ja. Kesian..haha. Dalam pukul 9.30 kitorang gerak balik ke UUM. 

Macam ni rasanya bila tak balik waktu cuti..huhu..bosan plus nak makan pun tak berapa nak berselera..ceyhhh padahal makan habis ja sepinggan..hiksss. Hari tu kena perli pulak dengan Abang Fadli, "Tak balik? Banyak assignment kah"? . Aku pun mengiyakan je la. Pastu dia perli pulak, "Nak buat assignment ka nak dating...? Haha " Cisss..perli rapat pulak dia ni. Takkan la tetiap hari aku nak date dengan si FA tu..agak-agak la. Erk..tapi mengidam pizza pulak ni. So, awak, bila nak keluar lagi? :-p

Ok tu je la aku nak story- Bye, nak sambung buat asaimen!!

Friday, 10 October 2014

HUMAN RESOURCE MANAGEMENT CLUB (HRMC) UUM


Assalamualaikum semua. Hari ni kasi chance sikit kat aku untuk me'market'kan Human Resource Management Club (HRMC) kat blog aku ni. Seperti yang dah aku maklumkan tentang perjalanan aku di UUM  semester 1 dulu, aku telah pun mendapat jurusan Pengurusan Sumber Manusia di UUM ni. So, wajarlah untuk aku aktifkan diri dalam kelab yang berteraskan akademik dan terletak di bawah College of Business (COB) ni.


Barisan MT dan Exco HRMC sesi 2013/2014

23 Sept lepas telah berlangsungnya  Annual Grand Meeting (The Apprentice Of New Generations), bagi memilih calon-calon baru sebagai pengganti pucuk pimpinan HRMC untuk sesi 2014/2015. 


Pada awalnya, aku rasa so-so ja nak pergi interview tu..cofident level tak berapa nak tinggi lagi..haha. Tapi atas tujuan nak aktifkan diri dan cari pengalaman sebanyak mungkin kat universiti ni, aku pun join la interview untuk pemilihan jawatan baru ni. Fortunately, aku dapat jawatan untuk Exco Informasi & Penerbitan. Huu..tak sangka jugak terpilih exco yang aku nak tu since kerja-kerja publisiti ni boleh  la untuk aku buat. Depa tanya kenapa tak mintak jawatan MT? Hehe..sokay takpe la biar aku nak mula dari bawah. At least dapat develop soft skills sebab as management student, kita memang kena ambik tau la benda2 pasal pengurusan ni, camna nak handle program, paperwork dan sebagainya sebab nanti kat alam pekerjaan pun memang akan terikat dengan kerja-kerja pengurusan. Apa-apa pun, setiap tugasan yang diberi nanti aku akan cuba laksanankan sebaik mungkin. InsyaAllah.


First meeting bersama para MT dan Exco baru. Just ice breaking dan briefing tentang program terdekat. Kebanyakan exco dari semester 1, dan start semester ni HRMC ada bukak jawatan untuk timbalan exco sebab tu la macam ramai jugak. Agak busy sikit sem 3 ni since banyak program akan berlangsung dari semasa ke semasa.


Baru-baru ni jugak HRMC ada menganjurkan perjumpaan bersama penyelaras  kelab, iaitu Dr Faizal. Objektif utama adalah untuk membincangkan tentang ketidakfahaman berkaitan dengan subjek-subjek wajib dan elektif yang perlu diambil oleh pelajar jurusan Sumber Manusia. Alhamdulillah, program berjalan dengan lancar. 

Yang kat bawah ni pulak, next program yang kitorang akan jalankan hari Selasa , 14 Oktober ni. 


Setiap MT dan Exco dikehendaki menjadi pengarah program untuk program masing-masing yang akan dijalankan nanti.nanti. Meeting, meeting dan meeting lagi. Huu so now aku tengah dok plan nak buat program apa. 

Last but not least, majulah HRMC untuk UUM. cewahhh semangat sangat !

Friday, 26 September 2014

SO DAMN MISSING YOU..


Assalamualaikum, selamat tengahari.

Serious cakap, tak tipu..aku rindu giler kat dia. Tahap maksima tak terkata..tapi sekarang aku hanya mampu berdoa dari jauh. I dont want anything bad happen to him..like seriously.. :-(

Lebih kurang dalam 2 minggu lepas la aku dapat bad news dari mak aku. Katanya, Nakatsu dah beberapa hari tak balik rumah. Sedih tak terkata lah. Menangis jugak aku. Yela..tak pernah-pernah si Nakatsu tu buat macam ni. Selalunya paling jauh pun dia pergi merayau kat area selang dua bijik rumah dari rumah aku ja. Ni sampai berhari-hari tak balik. Dah kenapa..huu. Risau giler aku..tak keruan pulak dah macam orang baru lepas putuih cinta..uwuwuwuu. Mana taknya, dah lama dah kitorang bela dia.. Bulan 11 ni genap la setahun umur Nakatsu n abang-abang dia tu. Tak tau la kalau dia dah jumpak jodoh ka, sesat jalan nak balik or apa-apa. Tapi..aku nak sangat dia balik semula ke rumah.. Hmm. 

So..this is my beloved Nakatsu yang aku terindu-rindukan sangat ni haa. Yang lain-lain kat rumah tu pun aku rindu jugak..Sano, Mizu, Nicky, Hibari, Oscar, Hiro, Mika and lagi 2 ekor belum kasi nama..

 Masa ni umur dia dalam 5 bulan rasanya. Chubby kan..huhu. Harus la chubby, sebab jenis makan banyak macam tuan dia jugak.. Sangat manja..selalu lepak-lepak kat bilik aku. Lepas bagi mandi ja, dia gedik2 buat sejuk..lepas tu tertido atas riba aku. Heee..perangai tu kenapa la kiut sangat Nakatsu oii..


Sano & Mizu

Dua hero kat atas tu pun dah besar sekarang..rinduuuuuuu! Mother rindu sangat kat korang haa.. :-(

For those yang tak ambik port langsung pasal kucing, mesti tak rasa apa yang aku rasa sekarang. Once kau dah sayang sangat2 kat something tu, mesti la kau nak dia selalu dalam keadaan yang baik saja kan. Ni la yang aku rasa.. bila dah balik ke UUM ni, mula la risau pasal makan minum diorang..sakit ke apa. Mujur la ada mak kat rumah..boleh tengokkan diorang ni. Tazzabar rasanya nak balik rumah minggu depan, biar aku seniri pergi cari si Nakatsu tu dengan harapan jumpak dia dalam keadaan yang selamat. huuu. 

Teringat pulak kisah  satu malam tu, aku tengah on the phone dengan si FA kat luar bilik, aku bertenggek la kat koridor..then aku ternampak la seorang manusia ni berkelakuan yang agak mengguris hati nurani aku ni..huhuu. Dia keluar bilik, ada sekor kucing ni tengah landing kat kasut dia depan ointu tu..dengan rasa marahnya dia halau kucing tu siap tendang2 lagi..tapi takdak la tendang teruk kan..masalahnya tak payah la sampai halau dia macam tu. Kucing tu just nak duduk ja kat luar pintu..tak daknya dia nak berak ke apa kat kasut kau tu. Erghhh plis la manusia..aku sedih tengok.. Kucing ni haiwan kesayangan Nabi tau tak, tak boleh ka layan dia elok-elok.. sigh..  :-(