Saturday, 9 February 2013

I AM A KOREAN DRAMA LOVER

Anybody yang suka sangat , i mean sangat-sangat suka tengok drama korea? Sila angkat tangan tinggi- tinggi. Haa..for sure ramai yang suka tengok especially girls, kan kan? Yang anti  korea tu tak payah la rasa annoy bila baca entri ni ek, hehe. Dah lama tau aku layan cerita-cerita korea ni since Standard 2 lagi. Antara sebab aku suka tengok, cerita korea ni kebanyakannya cute, happening, sweet plus jalan cerita yang menarik. Tapi, depends jugak la kat plotting sesebuah drama tu. Ada jugak yang aku tak layan kalau jalan cerita tak best. Satu lagi, actors korea handsome dan cute ok. Hihi..and actress diorang pun cantik belaka. Baru la rasa tertarik and teruja nak tengok cerita tu. (Tak kisah la korang nak kata " Ala, hero yang comel tu buat plastic surgery ja". Apa-apa pun aku tetap suka. Fullstop. Huu) Ha, lagi satu, cuba korang tengok hero-hero dalam drama korea, diorang sangat care pasal girlfriend diorang tau..tu la yang sweet, huu. Sekarang ni pun aku still layan ok. Hey lelak-lelaki kat luar sana, jadi la caring macam tu baru la kekasih korang bertambah sayang kat korang. :-p



Autumn In My Heart. First korean drama yang aku tengok tau. Cerita ni dah lama ditayangkan kat tv episode by episode since 2002 lagi. Best..tapi part tengah tu dah banyak konflik and  part sedih. Hero utama yang handsome- Song Seung Joo dan heroin yang cantik- Song Hye Kyo. Tapi ending la paling sedih, sebab hero dan heroin tu mati. Sobs sobs. 


Then, Full House. Tengok la sapa yang berlakon dalam ni, Rain dan Song Hye Kyo yang memegang watak utama. Seriously sangat best..tambah-tambah bila part diorang bergaduh tu.   Sweet la..huu. Happy ending tau. Err tapi Full House 2 aku tak tengok lagi, huu. Sokay la, nanti aku akan download sendiri then tengok sampai lebam. 


Aku suka lagu tema cerita My Girl ni. Watak-watak utama yang comel and attractive, huu. Yang paling penting, hero dia la Gong Chan (Lee Dong Wook) . Ouch, so good looking la you. Watak Yoo Rin (Lee Da Hae) ni very the happy go lucky. Ni pun happy ending jugak tau, plus romantik, sweet, semua ada la. Ni la cerita korea yang paling best bagi aku selepas cerita Gumiho tu. Sesiapa yang belum tengok, sila la tengok jugak. Aku bet korang akan jatuh hati kat Gong Chan tu lepas tengok cerita ni ok. Haha. 


Ni pulak our super duper awesome , Boys Over Flower. Drama ni pun ditayangkan kat tb episode by episode. F4 kat ShinHwa School - Jun Pyo, Ji Hoo , Yi Jung and Woo Bin. Cerita  ni aku start tengok masa Form 4 tau, tengok ramai-ramai kat Common Room aspuri. Perghh..siap pasang cd lagi, kami stay up semata-mata nak tengok cerita ni. Hee..sempoi la bila ingat balik sebab memang kami ja girls F4 kat CR tu sampai senior F5 usha peliks. Eh kakak-kakak, do I care? *muka slumber*  Disebabkan cerita ni la, aku mula jatuh hati kat Lee Min Ho sampai la saat ini. Oh my Min Ho, u looks so cool with your curly hair. OMG I don't have any reason not to like him, lol. Mr Mcbride mohon awak tak kisah saya like gambar Min Ho kat fb banyak-banyak, hewhew. Tapi, hari tu awak cakap Min Ho tu nama dia macam air kotak drinho. Tak kisah la, asalkan dia handsome.ahakss. Dalam cerita ni, Jan Di sangat sepadan dengan Jun Pyo, and for sure happy ending. Part yang aku paling suka tengok bila Jun Pyo layan Jan Di la. Walaupun pada mulanya, dua-dua asyik bergaduh, tapi at last couple jugak. So, from this story- I believe in hate at first sight. 


Fantasy Couple. Best ke cerita ni? Huu boleh tahan la. It is about seorang wanita yang sangat  kaya, snobbish, arrogant, and egois yang akhirnya mula jatuh hati kat seorang lelaki biasa. Tapi, Jo Anna ni dah kahwin pun sebelum dia bercinta dengan Chul So. Paling penting, Jang Chul So tu dah berjaya merubah Anna ni menjadi seorang wanita yang baik dan humble.  Cerita  ni menarik sebab ada banyak part diorang bergaduh tau, tapi at the same time ada element 'falling in love' yang tak disengajakan.   Seriously boleh tahan la, korang mesti tengok ok . :-)


Ni pulak , drama yang cute. Tengok la heroin tu kan. My Little Bride ni is about seorang budak perempuan yang baru berusia 15 tahun, dan dipaksa kahwin dengan sepupu sendiri. Dah la gap umur tu banyak, bayangkan la bila kena kahwin atas permintaan datuk diorang. Lupa pulak nama apa pelakon ni, huu.  By the way, cerita ni not bad la..thanks Nad sebab kasi aku cerita ni.


Next, One Liter Of Tears. Cerita ni memang aku tengok dengan penuh feeling tau. Many many thanks to my friend, Baad yang suggest aku tengok ni. Err ni drama Jepun, bukan Korea, hehe. Aya Ikeuchi ni menghidap penyakit yang diberi nama Spinocerebellar Degeneration Disease. Disebabkan penyakit ni dia terpaksa berhenti main bola keranjang. Sedih sangat masa dia kena survive dengan penyakit ni, plus diketawa dengan kawan-kawan yang tak supportive langsung. Aku menangis gila la tengok, habis sekotak tisu tu, huu wat teruk la. Cerita ni banyak bagi kata-kata semangat tau, untuk teruskan hidup walau apa pun yang terjadi. So, bila tengok cerita korea ni, takda la usha pelakon yang handsome dan cun tu saja tapi ada jugak moral value yang boleh kita pelajari. "Getting the disease isn't unlucky, but it's inconvenient". 


Eh ni pun drama Jepun jugak. Ala Korea dengan Jepun tu adik beradik la kan. Koizora yang bermaksud Sky Of Love, cerita ni pun Baad yang suruh aku tengok. Tahara Mika, as watak utama ni couple dengan Hiro . Konflik terjadi bila ex girlfriend Hiro cuba rosakkan relationship diorang. Ouch, Hiro ni smart tau dengan rambut spiky dia kaler putih tu. Unfortunately, Hiro ni mati di akhir cerita sebab penyakit barah otak. Huu sedih kot. Menangis jugak aku depan laptop masa tengok ni. :-( Detail please- tengok sendiri la ye kat youtube, huu.


To The Beautiful You- cerita ni Zurina yang kasi. Smart kan pic tu, huu. Drama ni merupakan adaptasi daripada Japanese Shouju manga- " Hanazakari No Kimitachi e" yang bermaksud "For You In Full Blossom". Goo Jae Hee ni dah jatuh hati kat Kang Tae Joon-seorang high jump competitor. Jae Hee sanggup menyamar sebagai budak lelaki untuk masuk ke Genie High School semata-mata nak tengok Tae Joon bersemangat balik untuk masuk event tu. How such a wonderful story la. Tabik spring la kat perempuan ni sebab sanggup tu berlakon jadi lelaki. At last, Tae Joon pun suka kat Jae Hee jugak, oh so sweet. Statement Tae Joon yang aku suka dalam drama ni - " Miracle is another name for hardwork". Fighting ! :-)


Last but not least, My Girlfriend Is A Gumiho. Dae Woong ni handsome la bila buat rambut camtu, huu. Mr Mcbride kembang semangkuk la sebab ada kawan dia cakap muka dia nak macam Dae Woong ni. *gelak guling-guling* Hehe..sebab awak sepet la tu. Mi Ho ni pun cun jugak. Drama ni tentang Gumiho (Nine Tailed-Fox) yang terlalu berharap untuk menjadi seorang manusia. Semuanya bermula bila Mi Ho bagi "bead" tu kat Dae Woong sehingga la macam-macam konflik yang berlaku. Romance, comedy, fantasy - cukup untuk buat kita gelak banyak-banyak, berangan tinggi-tinggi untuk part sweet tu and menangis pun ada bila part Mi Ho ni nak disappear. Aku paling tertarik dengan salah satu lagu tema yang dimainkan dalam drama ni, 'Trap' by No Min Woo. Seriously bila dengar rasa macam ada aura best tu la, terbayang-bayang part yang ada Park Dong Joo (No Min Woo) tu, huu. Lagu ni dah jadi ringtone handset aku tau. Tapi lastnya, Mi Ho ni still ada satu lagi ekor, hehe. 

Ni la serba sedikit drama korea yang aku pernah tengok. Ada lagi- Secret Garden, Now And Forever, Metal Garden, Skip Beat..huu banyak la. Tapi drama 'Faith', aku belum ada kesempatan lagi nak tengok. Nak sangat tengok sebab my Lee Min Ho yang berlakon dalam tu. ( Seriously my Lee Min Ho?) Haha screw me please. Walaupun aku sangat suka tengok drama and cerita korea ni, tapi aku tak la layan sangat KPOP and Running Man semua tu, huu. OK la, buat peminat-peminat korea yang kat luar sana tu, kita ada alasan tersendiri kan untuk meminati korea ni. Tapi, takda la sampai taksub sangat. Itu tidak baik untuk kesihatan. hehe.

2 comments: