Thursday, 27 December 2012

PLKN Part 3



Ok, ni sambungan part seterusnya. Nak menglipur lara semua story dalam satu entry macam panjang sangat pulak. Huu, aku kalau dah start cerita, panjang macam ni la tambah-tambah bila tengah rindu kat kem. Bermula la aktiviti yang mencabar setelah nak dekat dua bulan kat kem ni. Muka aku memang dah burn la, kena kawad waktu panas. Takpa, aku tak kisah sangat pun sebab hati aku dah boleh terima keadaan macam ni. Dulu beria-ria sangat tak nak datang kem ni, tapi bila dah merasa sendiri baru berakai, hehe.
Selalunya petang-petang kami ada riadah and tanam pokok ikut turn kompeni. Ada jugak wira-wirawati yang berlatih poco-poco sambil ada muzik lagi. Aku tak berapa reti sangat dengan poco-poco ni, yang aku taw step mula-mula tu ja. Haha, noob sangat kan.


Next, saat yang dinantikan ialah aktiviti Kembara Halangan. Aktiviti ni boleh la dikatakan mencabar sebab ada Wall Climbing, Monkey Bar, Tarzan Flying and aku lupa la apa lagi, hehe. Untuk sesi pertama, semua kena buat aktiviti ni. Aku tak jatuh pun untuk Monkey Bar , tapi aku jatuh kat Tarzan Flying  sebab silap step. Huwaa malunya , habis basah baju celoreng aku. Kompeni yang paling banyak melepasi semua halangan diberikan hadiah. Untuk yang ni, aku tak pasti la kompeni mana yang dapat. Tak silap aku, kompeni Charlie la kot. Tidak ketinggalan jugak aktiviti Flying Eagle. Huu, agak tinggi la sampai aku gayat jugak. Cuak kot masa nak turun tu, tapi aku memang suka aktiviti macam ni. Ingat nak naik dua kali hari tu, tapi masa tak mengizinkan pulak. Wira semua boleh buat banyak kali, ish jealous betul la. Flying Falcon & King fisher tak boleh naik sebab dekat dengan tasik yang ada racun tikus tu. Ala rugi betul, huu.


Kan best kalau dapat naik ni, wuu




Ni pulak masa aktiviti menembak, buat dekat mana entah aku tak ingat dah. Yang pastinya, aku tak sampai target pun. Berat M16 tuh, lenguh bahu aku, lol . Aku tembak pasir ja..hihi.





Penant ohh kawad ni, selalu aku kawad untuk marching band ja





snap before Wirajaya, semangat ni nak terjah hutan tu..



Aktiviti Wira Jaya- memang best walaupun penat. Seawal jam 8.00 pagi, semua wira dan wirawati dikehendaki ke kawasan hutan yang berdekatan dengan kem. Semua mesti pakai full celoreng, dari barey, belt sampai la ke spike boot. Galas pulak beg dengan bekas makanan semua. Huu panas kot, sabar je la. Untuk aktiviti Wira Jaya ni, kami semua bermastautin kat pengkalan hutan tu sehari semalam, buat khemah sendiri guna kain ‘poncho’. Betul ke aku eja ni? Huu. Tapi kami tak masak sendiri dalam hutan. Petang tu ada ceramah tentang solat di dalam hutan and taklimat untuk aktiviti Wira Jaya. Wira Jaya ni start lepas pukul 12 tngah malam. Main point nya, nak cari Jongkong Emas tu. Setiap kompeni dipisahkan mengikut cottage dan dikehendaki membuat bearing sepanjang perjalanan. Kami tak diberi arahan pun, just ikut bearing tu and ada beberapa stesen sebelum sampai ke destinasi terakhir. Dah la gelap gila malam tu, setiap kumpulan hanya boleh guna 2 buah lampu suluh. Kalau silap buat bearing, sesat la..huk. Nak dekat pukul 3 pagi, ada Night Hunting pulak. Apa lagi, menjeri-jerit la wirawati-wirawati sebab kena kacau dengan jurulatih. Yang bestnya malam tu banyak sangat bintang atas langit, group aku and yang lain-lain baring-baring dulu atas jalan sambil tengok bintang sementara tunggu diorang adjust next step. Cantik sangat bintang malam tu, subhanallah, indahnya alam ciptaan Tuhan. Setelah selesai aktiviti malam tu, kami balik ke khemah untuk tidur. Unfortunately, malam tu hujan lebat. Aku tak sempat tidur pun sebab khemah kami masuk air..huu sedihnya. Habis basah semua.. Pagi esoknya, dalam pukul 8 dah kemas-kemas untuk balik ke cottage. Sampai je kat cottage, aku basuh baju semua then balas tidur sampai la Asar. Haha nampak tak betapa penatnya aku.





Myra, Fei Chi, aku, Huda and Anjalie
muka aku dah memang burn masa ni, nampak tak kegelapan tu.. :-3




khemah-khemah wirawati


Pejam celik, pejam celik dah nak dekat 2 bulan lebih kami semua kat kem ni. Banyak sangat kenangan yang aku tak boleh lupa. Macam- macam benda yang aku belajar , kawan-kawan pun makin bertambah. Lagu ‘1 Malaysia’ tu dah selalu dengar masa kat kem, so sampai sekarang aku suka nyanyi. Lagu ‘Khidmat Negara tu pun memang lagu pebret lah, haha. Meh nak nyanyi sikit, 


Kami wira wirawati negara, tiba masa kami berjasa
Kami sahut cabaran bergerak seiringan
Demi mencapai wawasan.. lalala~

Eh semangat la pulak…huu rindu sangat kat PLKN. Betul la kata pujangga, ‘Tak kenal Maka Tak Cinta’.

See , before aku datang ke kem ni aku mogok ja. Masa on the way nak ke kem, siap tarik muka 14 lagi, hihi. Tapi bila dah alami sendiri pengalaman di PLKN, ternyata persepsi aku terhadap PLKN selama ni berubah terus. Selalunya macam ni la, benda yang aku tak suka, akhirnya aku akan suka jugak huu. Tengok ni, semua barang-barang PLKN aku still simpan. Malangnya, aku tak dapat ambil gambar banyak-banyak masa dalam kem sebab kamera hanphone aku tak best. Yela pakai nokia 6010 ja masa ni, nak ambil gambar pun takda nafsu tahu? Hihi..wat terok lagi. Gambar yang banyak ada dalam handset Chaah la, tapi aku tak sempat ambil dari dia. So ini je la yang ada. 



baju kelas and inner celoreng




kompeni Bravo



Budak-budak SBP yang ada kat kem ni


In conclusion, PLKN Dusun Minda Resort memang terbaik and awesome. Alangkah ruginya sesiapa yang tidak terpilih untuk mengikuti PLKN, cewaahhh. Opss sorry guys, hehe. Setakat ni je la entry aku tentang pengalaman PLKN. Kalau nak tahu story details, mai tanya aku sendiri la eh, huu. Ok aku tutup entry ni dengan tasbih Kafarah dan surah Al-Ars.  Aminnn.. J



P/S : Sesiapa yang dapat PLKN mohon pergi..seriously sangat best. (muka serious ni) Haha


PLKN Part 2

Ni sambungannya..


Actually PLKN ni tak la seperti yang aku jangkakan. Hari pertama tu, aku admit la agak tak selesa lagi sebab tempat baru kan. Bangun awal pagi, nak kena urus diri and punctual semua tu. Tapi, bagi budak asrama macam aku ni semua tu takda hal sangat pun sebab dah menjadi kebiasaan. Kalau ada merungut sikit-sikit tu sebab no mood ja, huk.  Dah seminggu kat sini aku dah dapat biasakan diri. Lepas subuh ada PT ( senaman pagi) , lepas tu makan pagi. Then , terus gerak ke kelas sampai tengah hari. Petang pun ada kelas jugak. Bagi awal bulan pertama, kami duduk dalam kelas dulu, tak dak lagi aktiviti luar. Ada empat kompeni semua, ALPHA, BRAVO, CHARLIE dan DELTA. Untung la aku dapat Bravo sebab semua ahlinya boleh tahan la, hehe. Semua kompeni mesti ada kerjasama dalam aktiviti, nak pergi mana-mana pun dalam kompeni jugak. Nampak tak semangat Assabiyah di situ? Haha. Ada satu masa tu sampai bergaduh sebab nak berebut tender untuk dapat markah bagi sistem merit demerit tu.. Kesian Jurulatih, pening  kepala nak layan  kerenah kami. 


Modul 1

Seperti yang anda sedia maklum, PLKN ni dibekalkan empat modul yang mesti dihabiskan di dalam kelas. Antara peraturan kelas, semua mesti masuk kelas sebelum muzik berhenti. Yang terlambat tu siap la kena denda, huu. Modul 1- Modul Pembinaan Karakter, Menampilkan Yang terbaik Dalam diri sendiri. Belajar tentang apa je? Dalam kelas ni wira dan wirawati diajar tentang sikap, tanggungjawab imej diri, and macam-macam lagi yang berkaitan karakter. Jurulatih yang ajar kami dalam kelas ni, Cikgu Mila, Cikgu Tim, dan Cikgu Hafiz. Diorang memang sporting sangat, and boleh melawak dengan kami. Untung jugak aku dapat kelas ni. Tapi…yang sengalnya Pak Din dapat sama kelas dengan aku jugak, group pun sama. Grrr..sabar je lah, sampai kena gosip dengan dia masa dalam kelas, huu. Nama kumpulan aku MICS  stand for Melayu, Cina, India dan Siam. Antara ahlinya- Atailah, Chuen, Sherin, Syakira, Farhana, Faiz, Is, Azrul and Pak Din . Tapi masa nak dekat last kelas ni, Pak Din cabar aku untuk pergi depan kelas bagi speech. Ngek punya kawan, aku memang tak suka dicabar dengan mamat senget ni, so aku pi je la depan kelas buat muka comel sambil bagi speech yang tak sampai tiga minit, ahaha. Apa-apa pun tahap confident aku semakin tinggi sejak masuk dalam kelas ni. Credit to cikgu-cikgu yang mengajar.



Modul 2


Yang ni pulak, Modul 2- masih dalam bab pembinaan karakter, tapi – Menampilkan Yang Terbaik Dalam Diri Orang Lain. Setiap modul ada macam-macam aktiviti. Dah la kena buat Mind Mapping dengan Magic Colour tu, dah macam budak-budak pulak rasanya, hehe. Modul ni still dalam kelas dan ahli kumpulan yang sama. Apa yang bestnya dalam modul ke-2 ni ada Aktiviti Fugel, Aktiviti Jejari, Aktiviti Zin dan Aktiviti Gegelung. Memang best lah, tambah pulak dapat ahli kumpulan yang sporting. Setiap kumpulan mesti ada ahli daripada bangsa Melayu, Cina dan India. Haa baru nampak 1 Malaysia kan.. J




Kelas PK 2 yang sporting 




Modul 3


Yang ni pulak Modul Budaya Kerja. Bila dah start modul ni, kami dah kena pindah kelas. So, dapat ahli kelas yang baru la. Kumpulan aku decide nama ‘Survival’. Aku ingat lagi ahli-ahli kumpulan aku dalam kelas ni- Chaah, Mat, Is, Pat, Megat, Jian, Chaterine, Chu Ting and Chandran. Mat la yang paling happening dalam ahli kumpulan aku ni. Setiap kali dengar lagu before kelas mula, mesti dia akan angkat tangan nak conduct, lagi-lagi bila ada lagu Symphony tu, hehehe. Best jugak sebab dapat sekali dengan Chaah. J Cikgu Akma and Cikgu Ida yang ambik alih kelas kami. Huhuuuu tapi agak sedih sebab aku tak dapat kelas Cikgu Auzaiie yang aku admire tu, hehe gedik lah. Dalam modul yang ni, kami diberi penerapan tentang budaya kerja cemerlang, temu duga, video syarikat, serta matlamat jangka panjang dan pendek . Aku ingat lagi masa kena sesi temu duga tu, macam-macam soalan pelik yang diorang tanya, haishh.





Ni soalan aku dengan Lee :-p



Modul yang last sekali dalam kelas ialah modul kenegaraan . Aku dapat kelas KN 9 , nama kumpulan ‘Lexus Land’- dapat group dengan Lee, Akmam, Ian, Hani, As dan Fifah. Ni la kelas yang agak mengantuk dan skema sebab belajar tentang kenegaraan, kerajaan, parlimen and politik semua tu. Rasa macam belajar Pengajian Am la pulak. Selepas habik modul semua ni, kami da Khidmat Komuniti (KK). Kami dibahagikan dalam beberapa kumpulan untuk pergi bersihkan kawasan surau dan taman yang dekat area luar kem tu.



masing- masing bagi autograf ,huu




sayang sangat buku ni :-p


Antara yang dinantikan kami semua- aktiviti di luar kelas, selain kawad iaitu Water Confident. Untuk aktiviti ni kami dibenarkan guna kolam renang kat resort tu. Tasik ada je kat kem ni tapi jurulatih kata air dalam tasik tu ada racun tikus, so kami kena buat aktiviti dalam kolam tu je la. Agak besar la kolam ni. Haa apa lagi, main air puas-puas la dalam kolam tu. Kalau  pandai berenang lagi lama la aku berendam dalam kolam tu , tak payah pakai jaket keselamatan , huu.



 Before water confident 





Cik Syahirah yang comel 




dengan Myra






aktiviti berkayak and berakit yang super duper awesome 



PLKN Part 1


Assalamualaikum semua. Hari ni nak cerita tentang pengalaman aku mengikuti  Program Latihan Khidmat Negara (PLKN). Untuk pengetahuan semua Cik Masmida ni merupakan bekas wirawati PLKN di Kem Dusun Minda Resort, Kuala Nerang, Kedah Darul Aman, Kumpulan 1 Siri 8/2011. Saja la nak imbas kembali memori terindah di PLKN dulu. Err indah ke? Hehe..tak kenal maka tak cinta la katakan. Ok, aku akan story part-part yang masih fresh dalam memori aku ni. 



Cakap bab PLKN, aku bet mesti ramai remaja kat luar sana  yang tak suka bila dapat tau diorang terpilih mengikuti program ni. Buktinya, sebelum aku pergi kem ni aku memang anti sangat dengan PLKN. Kenapakah? Yela, orang kata bila pergi PLKN ni kena kawad, kena buat macam-macam aktiviti, berjemur tengah panas and banyak lagi. Huu itu la yang aku tak berkenan. Dah la kena ada kat sana lebih kurang 3 bulan. Sebelum aku menjejakkan kaki kat kem, memang persepsi aku totally negatif je tentang PLKN ni. Nak dijadikan cerita, aku memang berharap sangat aku tak akan dapat PLKN. Tapi..suatu hari tu, lepas balik cuti, kawan-kawan aku semua dok pakat tanya dapat PLKN ke tak. Masa kat rumah tu, aku memang tak teringin langsung nak check via 15888 tu sebab takut dapat, huu. Aku memang stress sangat-sangat la, masuk dorm ja budak-budak dorm tanya. Aku cakap je tak check lagi. Diorang dok asak-asak aku suruh check, aku pun on je lah. Beberapa minit kemudian, 1 message received.. Tadaaaa!! Tahniah, anda terpilih……… Oh My God! lepas baca ayat tu aku menjerit kuat-kuat..huwaaaaaaaaaaaaaa!!!! Memang aku down sangat-sangat la lepas dapat taw aku dapat PLKN ni. Budak-budak dorm semua suruh aku bawak bertenang banyak-banyak. Kurang asam betul. Huhu.. Aku dengan Syifa ja yang dapat kat kem ni. Yang lain-lain semua kat area Balik Pulau, Merbok and Langkawi. Nasib baik jugak dapat dengan Syifa, tak la keseorangan. Seminggu sebelum nak pergi tu aku redha ja..cewahh. Padahal dalam hati yang tengah meronta-ronta bagai tersepit duri ni hanya Tuhan yang tahu. Eleh, buat terok betul la Cik Mas ni. Pi PLKN je pun . Haha yes, aku memang suka ‘buat terok’, tak kisah la hangpa nak kata apa pun. *Peace*


04/01/2011, jam 9.00 pagi aku dah sampai kat Stadium Batu Kawan tu, mak dengan abah yang hantarkan. Dari situ, bas PLKN yang bawa kami ke Kem Dusun Minda Resort. Jauh jugak, sebab kawasan kem ni masuk dalam lagi, memang agak hulu la Kuala Nerang ni. Yela, sapa nak buat kem kat tengah-tengah bandar kan, tak feel la. Kami yang datang dari Pulau Pinang ni sampai lambat, sebab dah ada yang datang 02/01 dengan 03/01. Dah sampai tu, terus pergi daftar and masuk cottage. Hari tu jugak kena pilih baju celoreng, baju PT, spike boot and banyak lah. Sempat lagi aku tengok budak-budak laki kena botakkan rambut. Haha padan muka, habis la dah hilang kemachoan hampa tu.



Ni la cottage, macam rumah kan?


Setelah dirombak kembali , aku dapat cottage G5. Dalam satu cottage ni ada dalam 6 orang ja. Haa selesa kan, mcm rumah tu. Setiap seorang disediakan locker dan katil. Kem lain tak ada kot macam ni, diorang kena tidur dalam dorm yang ramai orang tu..  Hehe, tengok la betapa specialnya kem Dusun Minda Resort ni. Cottage yang aku duduk ni ada lima orang ja termasuk aku. Ahli cottage yang lain- Myra, Angelie, Huda and Fei Chi. Kami ditempatkan di dalam cottage mengikut kompeni masing-masing. Nasib baik aku kompeni Bravo, yang kesiannya budak-budak  Delta dapat cottage hujung gila, lagi jauh nak pergi Dewan Makan and Kelas.






Bendera Bravo

Lagu kompeni Bravo (versi lagu We Will Rock You)
Yakinkan diri dengan semangat
Hadapi lawan di padang kawad
Terus maju, berusaha
Yakinkan diri pasti berjaya
Bravo pasti boleh umphhh!  (4x)  c/o

Lagu ni macam cheers la, nyanyi bila ada sorakan apa-apa ke.


Antara keistimewaan kem DMR yang tak terdapat di kem-kem lain- handphone dibenarkan dan pakaian bebas pada waktu malam kecuali ada event yang formal macam ceramah. So, untung la sapa yang dapat kem ni. Memang rules tu agak ketat, tapi aku tak expect pulak handphone boleh digunakan. TKL kami sangat baik hati, yang aku suka beliau sporting plus layan kami macam layanan seorang ayah kepada anak-anaknya. Selagi kami semua tak buat hal, keistimewaan tu tetap menjadi hak milik kami, hehe. Sebab tu la bila dalam kelas, yang mana ada couple tu sempat lagi dok main mesej. Nasib lah tak kantoi ye korang. Waktu malam, pakai je pakaian apa pun yang sopan. Selalu malam takda aktiviti sangat, kalau ada pun yang mento menti tu. Aku dengan budak-budak Bravo just lepak kat Padang Kawad je la sampai roll call. Ha, kesempatan ni la diambil oleh pasangan couple untuk dating. Aku tak dak bf kat situ, takdak maknanya aku  nak dating. Kesian, haha.


WE ARE BESTFRIENDS


Assalamualaikum saudara dan saudari yang comel-comel sekalian. hehehe, perasan la tu. Kebosanan melanda diri aku setelah cuti sekolah nak masuk minggu ketiga.. Ala ya ya ja, dulu masa sekolah nak cuti sangat kan, sekarang dah cuti tergedik-gedik cakap bosan la apa la, huu. Duduk sorang-sorang dalam bilik mula la nak teringat macam-macam. So hari ini aku decide nak buat entry tentang kawan-kawan yang selalu di hati semasa aku mengharungi suka duka sebagai pelajar Tingkatan 6 di Sekolah Menengah Kebangsaan Tunku Abdul Rahman. Opss sekarang dah ex student SMKTAR la.



kanak-kanak ribena





Hmm yang comel putih-putih gebu sebelah aku tu nama dia Cik Nadzirah Binti Abdul Rahim. Cik Nad ni memang happy go lucky la. Susah nak tengok dia moody tak semena-mena. Dalam kelas budak comel ni la yang paling kecoh and rajin menyakat cikgu-cikgu. Kalau nak pi toilet tak sah kalau tak ajak aku if tak pun dia ajak Ira, plus dia jugak dapat PLKN so chemistry antara kami lagi kuat la. Cik Nad ni terror jugak selok-belok dalam komputer, so apa-apa yang berkaitan PC or nak edit gambar dia la tutor aku. Sabar ja la Nad, aku asyik tanya hang ja, tapi Ain lagi banyak tanya hehehe. Dah la comel, baik pulak tu untung la sapa yang beristerikan dia. Cik Nad ni dah digelar Ratu Kucing sebab dia memang suka kucing sangat-sangat. Tengok la kat handphone, pencil case, or wallet mesti ada gambar kucing yang comel-comel tu. Banyak benda yang kami kongsi bersama. Kalau ada event apa-apa kat sekolah sampai lewat malam, aku tak balik rumah tapi tidur rumah dia ja. Many many thanks to Nad sebab banyak tolong aku. Tak sabar nak bertandang ke reception dia next year. :D










Gadis berkaca mata yang cantik kat atas tu nama dia Cik Sharida Binti Shafie. Si Ira ni memang baik hati, peramah and periang orangnya. Tengok saja la senyuman dia yang menawan tu, mampu mencairkan mana-mana hati lelaki . Haha mentang-mentang gigi cantik kan Ira, selalu ja senyum colgate. Disebabkan perwatakan dia yang pandai bercakap ni, tak hairanlah kalau dia masuk debate and pidato. Congrats Ira , I am proud of you. By the way, Cik Ira kita ni single mingle lagi so sapa yang nak masuk meminang tu boleh la. Hehe gurau ja Ira, nanti habis la aku kena kerat 18 ngan dia. Ada satu benda yang aku hairan dengan minah ni. Apakah? Tahu tak, Cik Ira kita ni takut and geli sangat dengan kucing. Aduhai, kucing yang sikit punya comel tu dia takut? Hehe Ira..Ira.. 








Ok yang manis-manis ni pulak Cik Nur Ain Binti Zakaria. Cik Ain ni sama jugak dengan aku pergi sekolah merempit naik moto. Nad dengan Ira , parents diorang hantar, untung la huu. Cik Ain ni asal bawak laptop dalam kelas, mesti ada problem yang dia akan tanya aku dengan Nad. Kadang-kadang aku dengan Nad sampai nak gelak guling-guling kat dia, hehe gurau ja Ain. Persamaan aku dengan Cik Ain ni, we are so sensitive . Yup, tengok muka la kan, hihi.  Cik Ain ni memang suka berahsia sikit, so kita kena korek-korek dalam-dalam baru tahu apa masalah dia. Ala aku pun sama kuat berahsia, bila diasak-asak baru nak story. Apa-pun Ain banyak jugak tolong aku buat homework, and share apa-apa masalah. Thanks Ain.







Nad, Ira, Mas , Ain






Mereka bertiga ni kawan yang banyak bagi semangat, kongsi suka-duka bersama and banyak membantu aku pada saat aku perlukan pertolongan. Betul la,’ A friend in need is a friend indeed. Girls, I hope we can get an excellent result in our STPM. InsyaAllah, we have tried our best, right? Apa- apa pun aku harap sangat persahabatan yang terbina atas dasar keikhlasan dan kepercayaan ini akan kekal buat selama-lamanya. Aku tak akan lupakan hampa bertiga and hope you will also do the same. Ain, Nad and Ira, jaga diri elok-elok ok. Till then, love you all dulu, kini dan selamanya.


Erm, lagu Najwa Latif feat Syam Kamarul tu aku dedikasikan khas untuk hampa. Cewahh, buat sweet boleh. Screw me please. :-3 Tapi, I really really really really mean it okayyyy.

Sayounara. :-)


Monday, 24 December 2012

First Stage For My Sister

Hai semua. Kenapa tajuk entry mcm ni? Huu ada makna tersirat kot. Keesokan harinya, kami sekeluarga pergi ke Tesco Sungai Petani nak shopping sikit and jumpak bakal abang ipar aku, cewahh. Kalau tak, plan nak pergi The Carnival Sungai Petani tapi tak jadi pulak. Wuu sedihnya.. Pesta Penang pun tak pergi lagi tahun ni. Bila nak pergi akak? hehe..

Sementara tunggu Abang Farreez tu sampai, kami shopping dulu. Tak ramai orang lagi sebab baru pukul 11.30 pagi masa ni. Beli barang-barang sekolah adik and barang dapur. Aku dah tak payah beli barang sekolah bagai ni, huu. 




Tesco Sungai Petani dua tingkat, tesco Alma ? :-p






Aku and akak



Nak beli tv baru ka abah? huu


Banyak jugak la benda kat Tesco ni. Aku kalau datang tempat-tempat ni, pilih baju la. Dapat jugak cardigan tadi.hewhew.. Lambat lagi nak lunch, sambil-sambil tu round je la satu tesco ni. 




Kami memang suka bergambar. :-p





Snap lagi..nasib la adik, kena snap gambar ja.




Sejak bila Cik Masmida berminat dengan Hello Kitty ni? haha




Senyum, tak perlu kata apa-apa :-)


Dalam pukul 12.00 , pergi lunch kat Food Court situ ja. Sebelum tu, sempat lagi aku dengan adik pergi main game Racing kat arkid untuk budak-budak tu. Huu tak malu betul..dah 19 kot. Lepas tu, Abang Farreez sampai. Dia lambat sikit sebab ada hal kena tandatangan apa entah kat bank. Diorang dah serious la ni sampai akak bawak dia jumpak mak dengan abah. Takpe la bila ada niat nak jumpak parents tu, at least kita taw dia serious. Mak kata, kalau dah ada jodoh kita dengan seseorang tu, perjalanan before kahwin akan dipermudahkan oleh Allah. So, ni sebagai permulaan la. Ala orang kalau dah ada jodoh, mesti kahwin jugak nanti. Kalau dah tak ada, couple la sampai berapa tahun pun, still tak dapat bersama kan. 




Akak dengan Abang Farreez



Hmm harap-harap menjadi la kali ni ye. Dengar kata dah nak hantar rombongan meminang tahun depan? huu. Takpe la, aku doakan diorang ada jodoh. Mak dengan abah pun dah macam berkenan je dengan dia and dah bagi greenlight pun. Akak dah bawak bakal tunang dia jumpak mak dengan abah, aku bila eh? Hihi jangan nak berangan la Mas selagi tak habis belajar.. Lepas grad boleh la kot , insyaAllah. :-)


Lepas solat semua, bertolak balik ke Penang. Kalau dari sini sampai ke rumah, dalam satu jam setengah ja. Mengantoknya aku dalam kereta, tapi semalam tidur awal ja. Lenguh kaki kot.huu.. Pukul 6 petang dah sampai rumah. Ok tu je nak story, bye2. :-)







Ahad


Assalamualaikum semua..  Just nak story event hari ahad ni je. Kalau hari minggu dengan hujung minggu selalunya ada kenduri kahwin. Lagi-lagi bila cuti sekolah ni. Dah berapa banyak kad kenduri yang dapat, biasa la aku duduk kampung so kalau cuti sekolah, mesti ada banyak kenduri. Jealous nya tengok ada orang kahwin, rasa macam, nak kahwin jugak, hehe. Hari Sabtu kelmarin pulak ada kenduri kawan sekolah rendah aku yang dulu, Wan Nur Izzati . Terkejut jugak bila dapat kad kenduri dia, sebab baru 19 tahun kot dah kahwin..huu untungla. 


Kenduri yang aku pergi ni sedara sebelah mak kot. erk aku pun tak pasti. Diorang buat di Dewan Sri Kerian, Parit Buntar, Perak. Dari rumah aku nak ke sini dalam setengah jam je. Cepatnya? Mestilah sebab rumah aku terletak kat sempadan Pulau Pinang dengan Perak. Nibong Tebal ni dah di selatan. So, lintas jalan kat traffic light tu dah sampai negeri Perak, huu. 


ceh sempat lagi dok snap dengan adik.



Macam la dah ada lesen nak drive ye adik? huu


Ramai jugak yang datang majlis diorang ni. Sebab buat dalam dewan. Itu la kenduri sekarang banyak buat di dewan, pakai katering rather than buat di rumah. Senang, tak payah susah-susah nak kemas . 


Tahniah pengantin baru, semoga bahagia hingga akhir hayat. :-)


Selesai je makan and jumpak sedara-mara, bertolak ke Tanjung Dawai, Kedah. Sebenarnya nak pergi rumah mak and ayah angkat akak, masa dia belajar kat Uitm Merbok dulu. Biasa la, kan ada program keluarga angkat tu. Dari Parit Buntar nak ke Tanjung Dawai tu ambik masa lebih kurang 2 jam. Sampai sana dalam pukul 4 petang. Rumah mak and ayah angkat akak tu terletak kat Kampung Sungai Pial. Haa jumpak la puas-puas sebab dah lama tak jumpak diorang kan akak? Aku dengan adik tak ada modal pun nak berceloteh, biar diorang ja yang riuh, huu. 

Agak lama jugak kat sana, dalam pukul 6 petang tu akak ajak pergi jalan-jalan kat Tanjung Dawai. Bila datang kat sini ada apa je? Huu nama pun Tanjung Dawai, tempat orang pergi beli makanan laut la.


Arkib Tanjung Dawai

Tak pi mana sangat pun kat sini. Mak nak singgah Arkib Tanjung Dawai ni nak beli barang-barang sikit. Ada jual makanan laut yang dah diproses macam sotong kering, ikan kering, belacan etc. Ramai jugak orang petang tu, sebab hari ahad agaknya. Nak parking pun susah. Aku dengan adik tak nak dok lama-lama atas tu, so kami lepak kat bawah. Biar mak, abah dengan akak je tengok apa yang nak beli. Lepas borong-borong tu, singgah Pantai Tanjung Dawai kat area situ jugak. Akak nak ajak makan ikan bakar yang paling sedap kat sini, tapi sebab dah kenyang just makan ais kacang kat  warung tepi pantai tu.


Suka pic ni, cantik..


Merah saja..huu.


Abah kalau aku snap, susah betul nak pandang kamera.hehe

Lepas makan, aku dengan adik dok kat tepi pantai tu je. Ramai orang, ada yang memancing , dating pun ada. hehe.. Dalam pukul 7 malam, bertolak ke rumah sewa akak kat Taman Lembah Bujang. Rumah dia dekat je dari sini. So, malam tu tidur rumah akak la sebab esok ada event lagi. sekian. :-)